Sokféleképpen tehetünk jót – akár egy csésze kávéval is

Di Bosco kávé értékkel

Miért izgalmas számunkra a Di Bosco Projekt?

Hiszünk abban, hogy a világon sok jó ember él és hogy sokféle mód van arra, hogy mi is jót tegyünk. Sőt, még az olyan európai ember számára hétköznapi dolog, mint a reggeli kávé is ilyen lehet. Nem kell hozzá más, mint a Di Bosco kávé.

Erre a projektre évekkel ezelőtt figyeltem fel, amikor olyan projektek után kutattam, amikben sikerül az emberi és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve profitábilis működést fenntartani. Ezért nagy öröm volt, hogy szeptember elején ellátogattuk Nagyszombatba, Peter Kovachoz, a Di Bosco projekt alapítójához. Peter sokat mesélt a kávéról, a termelőkről, etikus kereskedelemről, védjegyekről és Don Bosco örökségéről.

Don Bosconak, a szalézi rend alapítójának öröksége

A Don Bosco-ként ismert Bosco Szent János, nem egyszerűen egy szerzetesrendet alapított, hanem egy lelki családot az egyházon belül, egymás mellé helyezve a férfi és női szerzeteseket és világi munkatársakat. Ez a közösség sajátos szalézi lelkülettel élnek és dolgoznak a fiatalokért, kiemelten a hátrányos helyzetűekért és a szegényekért. A Szalézi Társaság célja: az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben. A szalézi közösségek életét jellemzi az egyszerűség, a derűs légkör, az evangéliumi merészség, az alkotókedv, a mély lelki élet és az ebből fakadó öröm.

A világ minden táján, több mint 130 országban, több mint 1800 rendházban élnek és dolgoznak szaléziak, ennek köszönhetően szalézi öregdiákok is ugyanilyen sok helyen találhatók.

Így a Di Bosco projekt erre a sokszínű, de mégis a szalézi értékekben egyesülő erőre szeretne építeni és megmutatni a világnak.

A Di Bosco pörkölőüzem termelői

Peter mesélte, hogy a kistermelők számára szerte a világon sokszor a bio és fair trade védjegyek elérhetetlenek, elsősorban nyelvi és adminisztrációs nehézségek miatt. Ugyanakkor a Di Bosco partnerei nagy része biofarmként üzemel, nem használnak vegyszereket. A jó minőségű kávé kilóját viszont töredékéért veszik meg a kereskedők, mint amennyiért Európában eladják, hiszen minden kereskedő hozzáad egy árrést, és az ár emelkedik.

A Di Bosco pörkölőüzem egy olyan közvetítő a farm és a kávézó vagy a vásárló között, aki olyan áron vásárolja a kávét, amennyiért egy olasz raktárban tudnának hozzájutni. Így a gazdák annyi pénzt kapnak a munkájukért a termékért, amit termesztenek, ami minden esetben járna nekik. De nemcsak a magasabb jövedelem az, amit adni tud a Di Bosco a kávé felvásárlásával a termelőknek. Az, hogy tudják, hogy melyik országban és városban sikerült értékesíteni a terméküket, büszkeséggel tölti el őket. A másik oldalon pedig a kávé elfogyasztójának is elégedettséget ad, hogy vásárlásával egy család megélhetésének valódi javításához járult hozzá.

A Fair Trade mozgalom története is a kávéval kezdődött.

A mexikói gazdák egy csoportja a múlt század végén harcba szállt azért, hogy tisztességes árat kapjanak kávéjukért. Nem sokkal később az első Fairtrade-védjegyes kávét 1988-ban egy holland szupermarketben emelhették le a polcról ? a logó hamarosan megjelent a banánon, teán és csokoládén, a boron is.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket.

A Fairtrade egyedül persze hiába is fogalmaz meg efféle célokat! Közelebb kerülni ezekhez csakis a kormányok, vállalatok, a civil társadalom, a termelők, munkások és a tudatos vásárlók aktív segítségével lehetséges. Ebben segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete:

https://tudatosvasarlo.hu/a-tudatos-vasarlo-12-pontja/

https://tudatosvasarlo.hu/mi-meltanyos-kereskedelem-fair-trade/

https://www.youtube.com/watch?v=5aL7DxmzOgs

A Di Bosco kávé magyarországi webshopja:

https://www.dibosco.hu/

Összességében nagy öröm lenne, ha mi képviselhetnénk Magyarországon a Di Bosco-t, jelenleg a részletekről beszélgetünk és remélhetőleg hamarosan elkezdődhet az együttműködés.

Megosztás:

Hasonló bejegyzések:

Munkalehetőségek, állások, hr szolgáltatások
Kedvenceink
Állásaink